Jak wykorzystać skorupki jajek?
Jajka znajdują się w diecie wielu osób. Są przed wszystkim tanim źródłem łatwo przyswajalnego białka. Po zjedzenia jajek musimy zrobić coś z pozostałymi skorupkami jajek. Najczęściej lądują one w koszu. Jednak nie musi tak być! Są one źródłem wielu cennych składników jak wapń, żelazo, cynk, a także krzem, fluor i siarka. W tym artykule znajdziesz kilka pomysłów jak wykorzystać skorupki jajek. 09 grudnia 2021
Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce?
Sposób przechowywania żywności i odpowiednie ułożenie jedzenia w lodówce ma znaczenie. Może on wpływać na smak, zapach czy trwałość produktów spożywczych. W tym artykule znajdziesz wskazówki na zorganizowanie swojej lodówki. 02 grudnia 2021
Jak wykorzystać fusy z kawy?
Też jesteś miłośnikiem kawy? Niezależnie czy jest to kawa z ekspresu, kawiarki czy innej metody alternatywnej, zostają fusy po kawie. Często bez zastanowienia wyrzucamy je do kosza. Jednak zupełnie niepotrzebnie! Fusy z kawy mogą przydać się w wielu sprawach w domu i ogrodzie. W tym artykule znajdziesz kilka pomysłów co zrobić z fusami z kawy. 02 listopada 2021
-
zero waste
-
less waste
-
poradnik
Jak być bardziej zero waste w kuchni?
Marnowanie żywności to ogromny problem. Co trzeci Polak przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Problem ten można ograniczyć wprowadzając do naszego życia kilka dobrych nawyków. Pozwolą one zaoszczędzić czas, pieniądze, zadbać o środowisko i stać się less waste lub nawet zero waste. 28 października 2021
Masz "przeterminowany" produkt? Nie wyrzucaj go!
Według statystyk, większość Polaków źle interpretuje daty ważności, które producenci umieszczają na opakowaniach produktów spożywczych. Skutkiem tego, ogromna ilość żywności jest wyrzucana, pomimo, że jest dalej zdatna do spożycia. Jak zatem rozpoznać, które produkty można zjeść po przekroczeniu daty ważności, a które lepiej umieścić w koszu? Odpowiedź znajdziesz w artykule. 20 października 2021
-
marnowanie żywności
-
statystyki
Marnowanie żywności w Polsce. Jaka jest skala problemu?
Te dane mogą szokować. Rocznie na całym świecie marnujemy blisko miliard ton żywności - tak wynika z najnowszego raportu ONZ. Problem ten niestety dotyczy również Polski. Aby dowiedzieć jaka jego skala, w 2020 roku w ramach projektu PROM, zespół ekspertów zaprezentował wyniki badań, które oszacowały skalę marnowania żywności w Polsce. 19 października 2021
Ruch zero waste. Czym jest i jak wdrożyć w życie?
„Zero waste” to idea, która w ostatnich latach staje się coraz popularniejsza. Może to świadczyć o większej świadomości społeczeństwa na temat środowiska naturalnego. Czym dokładnie jest Zero waste? Przejściową modą czy faktycznymi zmianami w naszym społeczeństwie? 18 października 2021