Sposób przechowywania żywności i odpowiednie ułożenie jedzenia w lodówce ma znaczenie. Może on wpływać na smak, zapach czy trwałość produktów spożywczych. W tym artykule znajdziesz wskazówki na zorganizowanie swojej lodówki.

Lodówkę znajdziemy w praktycznie każdym domu. W większości przypadków jest to najlepsze miejsce na trzymanie jedzenia. Pomaga zachować świeżość produktów spożywczych a także gotowych dań. Nadaje się również do przechowywania niedokończonych potraw lub otwartych opakowań z jedzeniem. Ciężko sobie wyobrazić dzisiaj kuchnię bez lodówki. W związku z tym warto poznać kilka wskazówek, dzięki którym Twoje produkty spożywcze będą dłużej świeże i zachowają więcej walorów smakowych i zapachowych.

Jak układać jedzenie w lodówce

Odpowiednie rozmieszczenie jedzenia w lodówce wpływa na jakość produktów spożywczych. W wielu lodówkach możemy spotkać się z nierównomierną temperaturą we wnętrzu. Nowoczesne lodówki starają się niwelować te różnice, jednak najczęściej temperatura na górnych półkach jest wyższa. Inna jest też wilgotność powietrza, która na dole jest wyższa. Poniżej znajdziesz wskazówki dotyczące rozmieszczenia konkretnych produktów w lodówce.

Górna półka - nabiał i konfitury

Na górnej półce panuje wyższa temperatura niż w innych częściach lodówki. Z tego powodu tutaj najlepiej przechowywać produkty mleczne, np. kefiry, jogurty, śmietany, maślanki i mleko. Wyższa temperatura sprzyja rozwojowi dobrym bakteriom kwaszącym. Niższe temperatury przyspieszają wytwarzanie bakterii gnilnych, czego chcielibyśmy unikać. Górna półka świetnie nadaje się też do przechowywania dżemów, konfitur czy ciast, ponieważ nie wymagają one niskich temperatur.

Środkowa półka - wędliny i sery

Środkowa półka, gdzie panuje niższa temperatura, nadaje się do przechowywania produktów, które mają krótszy termin ważności i szybciej się psują. Są to więc różnego rodzaju wędliny, przetworzone mięso, żółte sery, twarogi, zupy i sosy.

Dolna półka - surowe mięso i ryby

Na dolnej półce panuje najniższa temperatura. Przeznaczona jest dla produktów z najkrótszym terminem ważności, np. surowe mięso i ryby. Pamiętaj przy tym, aby nie przechowywać surowego mięsa w opakowaniu foliowym dłużej niż 24 godziny. Zabezpiecz je jednak szczelnie w plastikowym lub szklanym pojemniku. Unikniesz dzięki temu rozprzestrzenianiu się zapachu i zabezpieczysz przed ociekaniem.

Dolne szuflady - warzywa i owoce

Szuflady nadają się do przechowywania warzyw, owoców i twardych serów. Wnętrza szuflad cechują się wyższą wilgotnością i temperaturą od półek, które znajdują się wyżej. Warto tutaj rozdzielić warzywa od owoców. Możesz też skorzystać z pojemników, którymi je rozdzielisz. W przypadku sałaty pamiętaj aby zostawić opakowanie lekko nieszczelne - uchroni to ją przed powstawaniem szkodliwych bakterii i pozwoli jej oddychać. Warto również wyłożyć na dno szuflad kilka ręczników papierowych, które będą wchłaniać nadmiar wilgoci powstający wewnątrz szuflad.

Półki na drzwiach

Półki na drzwiach cechują się większym wachaniem temperatur tworzonym przez otwieranie i zamykanie drzwi. Miejsce to nadaje się do trzymania sosów, ketchupu, musztardy, przetworów, olejów (tych, które nadają się do trzymania w lodówce) czy napojów.

Jedzenie którego nie trzeba trzymać w lodówce

Lodówka pozwala przedłużyć przydatność produktów spożywczych, lecz nie działa to w każdym przypadku. Są produkty, które w lodówce stracą smak czy odpowiednią konsystencję. Unikaj przechowywania w lodówce takich produktów jak cebula, czosnek, ziemniaki, pomidory czy melony.

Pamiętaj, aby nie wkładać do lodówki gorących i ciepłych potraw. Może to spowodować powstawanie szronu na ścianach lodówki oraz wykorzystanie więcej energii aby schłodzić taki posiłek.