Masz "przeterminowany" produkt? Nie wyrzucaj go!
20 października 2021
Według statystyk, większość Polaków źle interpretuje daty ważności, które producenci umieszczają na opakowaniach produktów spożywczych. Skutkiem tego, ogromna ilość żywności jest wyrzucana, pomimo, że jest dalej zdatna do spożycia. Jak zatem rozpoznać, które produkty można zjeść po przekroczeniu daty ważności, a które lepiej umieścić w koszu? Odpowiedź znajdziesz w artykule.
Często wyrzucamy jedzenie przedwcześnie. Jest to spowodowane złą interpretacją daty ważności umieszczonej na opakowaniach produktów spożywczych. Szacuje się, że brak pewności lub niewłaściwe rozpoznanie daty ważności na produktach dotyczy ponad 60% Polaków. Przyczynia się to do zwiększania problemu marnowania żywności, który został szczegółowo opisany w tym artykule.
Termin przydatności do spożycia
Na opakowaniach możemy znaleźć różne sformułowania daty ważności. Nie są one jednak przypadkowe i bez znaczenia. Każde określenie ma osobne znaczenie, które zostały opisane poniżej.
„Najlepiej spożyć do…”
Określenie „Najlepiej spożyć do…” oznacza, że nie powinniśmy spożywać danego produktu po przekroczeniu określonej daty ważności. W przeciwnym wypadku możemy narazić własne zdrowie, ponieważ istnieje ryzyko, że produkt uległ zepsuciu.
„Najlepiej spożyć przed…”
Pojęcie „Najlepiej spożyć przed…” z kolei informuje nas o dacie (dzień, miesiąc, rok) do której produkt zachowuje swoje walory smakowe i zapachowe. Po przekroczeniu tej daty, jedzenie dalej nadaje się do spożycia. Trzeba mieć jednak na uwadze fakt, że dotyczy to produktów, które były przez nas przechowywane w odpowiedni sposób, opisany na opakowaniu. Powinniśmy unikać trzymania produktów na słońcu a wybierać suche i chłodne miejsce.
Jak rozpoznać, że produkt dalej jest zdatny do spożycia?
Najprostszą i najbardziej uniwersalną metodą na sprawdzenie, czy produkt jest zdatny do spożycia to wykorzystanie naszych zmysłów. Wykorzystajmy do tego wzrok, węch i smak. Jeżeli nie zobaczysz niczego niepokojącego w postaci np. pleśni a zapach jest normalny, możesz wykonać test smaku. Jeżeli i to nie wzbudzi żadnych podejrzeń - możesz spokojnie zjeść dany produkt.
Mogą Cię zainteresować
Jak wykorzystać skorupki jajek?
Jajka znajdują się w diecie wielu osób. Są przed wszystkim tanim źródłem łatwo przyswajalnego białka. Po zjedzenia jajek musimy zrobić coś z pozostałymi skorupkami jajek. Najczęściej lądują one w koszu. Jednak nie musi tak być! Są one źródłem wielu cennych składników jak wapń, żelazo, cynk, a także krzem, fluor i siarka. W tym artykule znajdziesz kilka pomysłów jak wykorzystać skorupki jajek. 09 grudnia 2021Jak wykorzystać fusy z kawy?
Też jesteś miłośnikiem kawy? Niezależnie czy jest to kawa z ekspresu, kawiarki czy innej metody alternatywnej, zostają fusy po kawie. Często bez zastanowienia wyrzucamy je do kosza. Jednak zupełnie niepotrzebnie! Fusy z kawy mogą przydać się w wielu sprawach w domu i ogrodzie. W tym artykule znajdziesz kilka pomysłów co zrobić z fusami z kawy. 02 listopada 2021Jak być bardziej zero waste w kuchni?
Marnowanie żywności to ogromny problem. Co trzeci Polak przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Problem ten można ograniczyć wprowadzając do naszego życia kilka dobrych nawyków. Pozwolą one zaoszczędzić czas, pieniądze, zadbać o środowisko i stać się less waste lub nawet zero waste. 28 października 2021