Według statystyk, większość Polaków źle interpretuje daty ważności, które producenci umieszczają na opakowaniach produktów spożywczych. Skutkiem tego, ogromna ilość żywności jest wyrzucana, pomimo, że jest dalej zdatna do spożycia. Jak zatem rozpoznać, które produkty można zjeść po przekroczeniu daty ważności, a które lepiej umieścić w koszu? Odpowiedź znajdziesz w artykule.

Często wyrzucamy jedzenie przedwcześnie. Jest to spowodowane złą interpretacją daty ważności umieszczonej na opakowaniach produktów spożywczych. Szacuje się, że brak pewności lub niewłaściwe rozpoznanie daty ważności na produktach dotyczy ponad 60% Polaków. Przyczynia się to do zwiększania problemu marnowania żywności, który został szczegółowo opisany w tym artykule.

Termin przydatności do spożycia

Na opakowaniach możemy znaleźć różne sformułowania daty ważności. Nie są one jednak przypadkowe i bez znaczenia. Każde określenie ma osobne znaczenie, które zostały opisane poniżej.

„Najlepiej spożyć do…”

Określenie „Najlepiej spożyć do…” oznacza, że nie powinniśmy spożywać danego produktu po przekroczeniu określonej daty ważności. W przeciwnym wypadku możemy narazić własne zdrowie, ponieważ istnieje ryzyko, że produkt uległ zepsuciu.

„Najlepiej spożyć przed…”

Pojęcie „Najlepiej spożyć przed…” z kolei informuje nas o dacie (dzień, miesiąc, rok) do której produkt zachowuje swoje walory smakowe i zapachowe. Po przekroczeniu tej daty, jedzenie dalej nadaje się do spożycia. Trzeba mieć jednak na uwadze fakt, że dotyczy to produktów, które były przez nas przechowywane w odpowiedni sposób, opisany na opakowaniu. Powinniśmy unikać trzymania produktów na słońcu a wybierać suche i chłodne miejsce.

Jak rozpoznać, że produkt dalej jest zdatny do spożycia?

Najprostszą i najbardziej uniwersalną metodą na sprawdzenie, czy produkt jest zdatny do spożycia to wykorzystanie naszych zmysłów. Wykorzystajmy do tego wzrok, węch i smak. Jeżeli nie zobaczysz niczego niepokojącego w postaci np. pleśni a zapach jest normalny, możesz wykonać test smaku. Jeżeli i to nie wzbudzi żadnych podejrzeń - możesz spokojnie zjeść dany produkt.