Ruch zero waste. Czym jest i jak wdrożyć w życie?
18 października 2021
„Zero waste” to idea, która w ostatnich latach staje się coraz popularniejsza. Może to świadczyć o większej świadomości społeczeństwa na temat środowiska naturalnego. Czym dokładnie jest Zero waste? Przejściową modą czy faktycznymi zmianami w naszym społeczeństwie?
Co to zero waste?
Zero waste to angielskie pojęcie, które można przetłumaczyć na język polski jako „brak marnowania" lub „brak odpadów". Jednak w Polsce przyjęło się oryginalna wersja nieprzetłumaczona. Dzięki temu pojęcie to jest bardziej uniwersalne. Zero waste ma bardzo szerokie znaczenie, którego nie da się w naszym języku opisać jednym istniejącym polskim określeniem.
Skąd pochodzi ruch Zero Waste?
Koncepcja ta nie jest nowością. Od zarania dziejów ludzie starali się ograniczać marnotrastwo. Nawet nie odbiegając daleko wstecz, bo nasi rodzice i dziadkowie pamiętają, jak zwracali butelki po mleku do sklepu a na zakupy zabierali ze sobą wielorazowe siatki lub torby. W kuchni wykorzystywano ponownie pojemniki i słoiki po innych produktach, zamiast wyrzucać do kosza.
Sam termin „zero waste” pierwszy raz został użyty w latach 70. XX wieku przez chemika dr. Paula Palmera do nazwania swojej firmy "Zero Waste Systems Inc." oraz "Instytutu Zero Waste". Głosił on ideę braku odpadów poprzez odpowiednie projektowanie produktów w sposób umożliwiający ich wielokrotne użycie, bez potrzeby wyrzucania.
Ruch „zero waste” zyskał szerszy rozgłos na przełomie wieku XX i XXI. Powstało wtedy Zero Waste International Alliance. Na ich stronie internetowej można znaleźć było listę społeczności z całego świata, które promowały praktyki zero waste. Ruch zyskiwał na popularności i coraz więcej miast na świecie zaczęło wdrażać przepisy dotyczące recyklingu i kompostowania.
Ważną osobą w procesie dalszej promocji ruchu Zero Waste jest Bea Johnson. Zaczęła ona w 2009 roku prowadzić blog pod nazwą Zero Waste Home, który kilka lat później został wydany w formie książki. Wprowadziła ona do głównego nurtu koncepcję życia bez marnowania. Bea Johnson zaproponowała hierarchię 5R.
Hierarchia Zero Waste 5R
Hierarchia Zero Waste to zestaw procesów, które mają na celu ochronę środowiska naturalnego. Wskazuje kolejność działań mających na celu redukcję oraz zarządzanie odpadami. Jej celem jest wydobycie maksymalnych korzyści z produktów i wygenerowanie minimalnej ilości odpadów. Właściwe stosowanie Hierarchia Zero Waste może przynieść kilka korzyści - zapobiegać emisjom gazów cieplarnianych, zmniejszać zanieczyszczenia, oszczędzać energię i zasoby a także tworzyć nowe miejsca pracy.
Poniżej znajdują się kolejne procesy w Hierarchia Zero Waste, które możesz wykorzystać w swoim codziennym życiu.
Refuse (odmawiaj)
Oznacza odmawianie produktów, które generują niepotrzebne odpady i zanieczyszczenia środowiska. Zaliczyć możemy do nich m.in. ulotki reklamowe, jednorazowe torebki foliowe czy jednorazowe opakowania z plastiku.
Reduce (ograniczaj)
Określa ograniczanie generownia śmieci poprzez ograniczenie konsumowania zbędnych produktów lub rzeczy niepotrzebnie opakowanych w tworzywa sztuczne.
Reuse (wykorzystaj ponownie)
Wykorzystaj ponownie produkty, które już masz. W zależności od rodzaju produktu, może mieć ono takie samo zastosowanie jak pierwotne. Można je również wykorzystać do innych celów, np. szklany słoik po sosie lub ogórkach możesz wykorzystać ponownie do przechowywania cukru, miodu, lub innych produktów. Innym przykładem może być wykorzystanie pustych butelek jako wazon.
Recycle (recyklinguj)
Wszelkie śmieci i odpady, które generujesz, staraj się segregować. Umożliwi to dalszy proces ich recyklingu.
Rot (kompostuj)
Poddawaj procesie kompostowania odpady organiczne, które się do tego nadają.
Mogą Cię zainteresować
Jak wykorzystać skorupki jajek?
Jajka znajdują się w diecie wielu osób. Są przed wszystkim tanim źródłem łatwo przyswajalnego białka. Po zjedzenia jajek musimy zrobić coś z pozostałymi skorupkami jajek. Najczęściej lądują one w koszu. Jednak nie musi tak być! Są one źródłem wielu cennych składników jak wapń, żelazo, cynk, a także krzem, fluor i siarka. W tym artykule znajdziesz kilka pomysłów jak wykorzystać skorupki jajek. 09 grudnia 2021Jak wykorzystać fusy z kawy?
Też jesteś miłośnikiem kawy? Niezależnie czy jest to kawa z ekspresu, kawiarki czy innej metody alternatywnej, zostają fusy po kawie. Często bez zastanowienia wyrzucamy je do kosza. Jednak zupełnie niepotrzebnie! Fusy z kawy mogą przydać się w wielu sprawach w domu i ogrodzie. W tym artykule znajdziesz kilka pomysłów co zrobić z fusami z kawy. 02 listopada 2021Jak być bardziej zero waste w kuchni?
Marnowanie żywności to ogromny problem. Co trzeci Polak przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Problem ten można ograniczyć wprowadzając do naszego życia kilka dobrych nawyków. Pozwolą one zaoszczędzić czas, pieniądze, zadbać o środowisko i stać się less waste lub nawet zero waste. 28 października 2021