Marnowanie żywności to ogromny problem. Co trzeci Polak przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Problem ten można ograniczyć wprowadzając do naszego życia kilka dobrych nawyków. Pozwolą one zaoszczędzić czas, pieniądze, zadbać o środowisko i stać się less waste lub nawet zero waste.

Kuchnia zero waste - wskazówki i dobre nawyki

Nabranie takich nawyków może wydawać się trudnym zadaniem. Jednak przy odpowiedniej motywacji i rutynie, będzie to łatwe do wykonania i przyniesie wiele korzyści, m.in. materialnych. Poniżej opisanych zostło kilka wskazówek jak być less waste.

Planuj posiłki z wyprzedzeniem

Próbuj planować swoje posiłki na kilka następnych dni. Możesz np. w weekend zaplanować swój jadłospis na cały kolejny tydzień. Dzięki temu zaoszczędzisz czas na codziennym planowaniu posiłków a co ważniejsze, pozwoli Ci wcześniej określić, jaką ilość produktów potrzebujesz i co możesz wykorzystać kolejnego dnia do innego posiłku. Nie zmarnujesz np. reszty śmietanki, bo wykorzystasz ją do następnego posiłku. Zmniejszysz dzięki temu prawdopodobieństwo przeterminowania produktu.

Twórz listy zakupów

Przed zrobieniem zakupów, sprawdź co masz w kuchni. Brakujące produkty dodaj do listy zakupów. Dzięki temu wyeliminujesz przypadkowe kupno produktów, które już masz w domu. Lista zakupów to także krótsza wizyta w sklepie, ponieważ wiesz dokładnie, czego szukasz. Jesteś też mniej narażona lub narażony na marketingowe praktyki sklepów i niepotrzebne zakupy.

Kupuj tylko to, co potrzebujesz

Bierz ze sklepu taką ilość produktów, jaką faktycznie potrzebujesz. Kupowanie produktów na zapas, lub w większych opakowaniach często przyczynia się do marnowania żywności. Według statystyk, jedną z najczęstszych przyczyn przeterminowania produktów spożywczych to zbyt duże opakowania. Staraj się dobierać ilość odpowiadającą Twojemu zapotrzebowaniu.

Możesz ograniczyć też spontaniczne i nieprzemyślane zakupy. Pomocą przy tym będą listy zakupów opisane w punkcie wyżej.

Zasada FIFO (First In, First Out)

Zasada "First In, First Out" może być przetłumaczona na język polski jako "pierwszy wszedł, pierwszy wychodzi". Oznacza to, że najpierw zużywamy produkty, które kupiliśmy wcześniej, lub po prostu mają krótszą datę ważności. Taka kolejność zmniejszy szansę na przypadkowe przeterminowanie tego samego produktu z krótszym terminem. Tak więc, jeżeli masz np. dwie butelki mleka, najpierw wykorzystaj tą, która prędzej się przeterminuje.

Nie trzymaj jedzenia w otwartej puszce

Jeżeli nie wykorzystałaś/eś całej puszki pomidorów lub kukurydzy - przenieś resztę do szklanego słoika. Metalowa puszka w kontakcie z powietrzem może zmienić smak a nawet wydzielać szkodliwe substancje. Możesz w tym celu wykorzystać np. słoik po dżemie. Dzięki temu oszczędzisz słoik przed wyrzuceniem do kosza a Twoje jedzenie będzie dłużej zdatne do spożycia.

Nie wyrzucaj "przeterminowanych" produktów

Często wyrzucamy jedzenie wcześniej niż powinniśmy. Jest to spowodowane przez złą interpretację daty ważności umieszczonej na opakowaniach produktów spożywczych. Znajdują się na nich różnie sformułowania daty ważności. Nie są one przypadkowe i mają specjalne znaczenie. „Najlepiej spożyć przed…” oznacza minimalną datę, do której produkt zachowa swoje walory smakowe i zapachowe, lecz po przekroczeniu dalej jest zdatne do spożycia. „Najlepiej spożyć do…” oznacza, że nie powinniśmy spożywać tego produktu po przekroczonej dacie. Więcej informacji na temat odpowiedniej interpretacji dat ważności i określania, kiedy jedzenie jest dalej dobre, znajduje się w artykule Masz "przeterminowany" produkt? Nie wyrzucaj go!.

Zamrażaj produkty spożywcze

Wiele produktów spożywczych, które mamy w swojej kuchni, możemy z powodzeniem zamrozić i zjeść w odpowiednim dla nas momencie. Jest to bardzo dobre rozwiązanie jeżeli wiemy, że nie zdołamy czegoś zjeść przed zepsuciem. Dzięki temu możemy przedłużyć trwałość produktów spożywczych jak i całych dań. Do zamrażalnika możemy włożyć m.in. mięso, owoce, warzywa czy pieczywo.

Jak długo można trzymać jedzenie w zamrażarce?

Zamrożone jedzenie jest w stanie wytrzymać w zamrażalniku od kilku do kilkunastu miesięcy, w zależności od typu produktu. Szacowana trwałość poszczególnych produktów została opisana poniżej.

Trwałość mięsa w zamrażarce:

  • Drób - od 6 do 12 miesięcy
  • Mielone mięso drobiowe - około 3 miesiące
  • Wołowina - od 6 do 12 miesięcy
  • Mielone mięso wołowe - od 2 do 3 miesięcy
  • Wieprzowina - od 3 do 6 miesięcy
  • Mielone mięso wieprzowe - od 1 do 2 miesięcy
  • Wędliny - około 6 miesięcy
  • Ryby - około 6 miesięcy

Trwałość warzyw i owoców w zamrażarce:

  • Bakłażan, cukinia, dynia, papryka - około 12 miesięcy
  • Szpinak i inne zioła - około 12 miesięcy
  • Fasolka szparagowa i inne warzywa strączkowe - około 8 miesięcy
  • Grzyby - około 8 miesięcy
  • Borówki, jagody, żurawina - około 6 miesięcy
  • Śliwki, morele, brzoskwinie, nektarynki - około 6 miesięcy
  • Truskawki, maliny, jeżyny - od 3 do 4 miesięcy

Należy jednak pamiętać o tym, że raz zamrożony produkt, nie powinien być zamrażany drugi raz po rozmrożeniu.

Aplikacja Recipeit na pomoc marnowaniu żywności

Jednym ze sposobów, aby zacząć wdrażać w swoim życiu zasady zero waste jest skorzystanie z aplikacji Recipeit. Pozwala ona znaleźć przepisy kulinarne ze składników, które masz w kuchni. Podpowie Ci również co ugutować po drobnych zakupach. Kilka dodatkowych funkcji, które znajdziesz w Recipeit to:

  • możliwość planowania przepisów na najbliższy tydzień,
  • tworzenie listy zakupów,
  • lista produktów, które masz w kuchni.