Jak wykorzystać skorupki jajek?
09 grudnia 2021
Jajka znajdują się w diecie wielu osób. Są przed wszystkim tanim źródłem łatwo przyswajalnego białka. Po zjedzenia jajek musimy zrobić coś z pozostałymi skorupkami jajek. Najczęściej lądują one w koszu. Jednak nie musi tak być! Są one źródłem wielu cennych składników jak wapń, żelazo, cynk, a także krzem, fluor i siarka. W tym artykule znajdziesz kilka pomysłów jak wykorzystać skorupki jajek.
Co zawierają skorupki jajek?
Skorupka stanowi około 12% całkowitej wagi jaja. Pełni ona znaczną rolę w procesie rozmnażania kur. Ochraniają one zarodek od toksyn i innych szkodliwych czynników zewnętrznych. Dostarczają również niezbędne związki mineralne pozwalające na właściwy rozwój kurczęcia.
Skorupka jajka składa się z trzech warstw:
-
błona mucynowa (kutikula) - utrudnia bakteriom i innym patogenom przedostanie się do środka. Dodatkowo chroni przed utratą wody. Warstwa ta jest niezwykle cienka. Dlatego też zaleca się mycie jajek tuż przed spożyciem.
-
skorupka wapienna - główna część skorupki - stanowi ok. 95% całości. Jest twarda i zbudowana z węglanu wapnia. Chroni ona wnętrze przed utratą wody i czynnikami zewnętrznymi. Posiada około 10 tysięcy porów, które pozwalają na wymianę gazową - dostarczanie tlenu do środka i pozbywanie się dwutlenku węglą na zewnątrz.
-
błona pergaminowa - składająca się z dwóch blaszek - zewnętrznej i wewnętrznej. Przylegają one ściśle do siebie na całej powierzchni z wyjątkiem bardziej zaokrąglonego końca jajka, gdzie tworzy się komora powietrzna.
Wymienione wyżej warstwy zawierają wiele cennych składników mineralnych. Są to m.in. wapń, żelazo, cynk, krzem, siarka, fluor a także magnez i miedź.
Do czego wykorzystać skorupki jajek?
Skorupki jajek przydadzą nam się zarówno w ogrodzie jak i w domu. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na wykorzystanie skorupek jajek.
1. Skorupki jajek jako płynny nawóz
Skorupki nadają się do stworzenia płynnego nawozu, ponieważ zawierają wiele cennych dla roślin minerałów. Aby wykonać taki nawóz, umyj skorupki, osusz je a następne pokrusz na małe drobinki. Następnie zalej je wodą i odstaw na kilka dni w zacienione miejsce. Po tym czasie nawóz powinien być gotowy do wykorzystania.
Taki nawóz nadaje się do roślin, które lubią glebę o zasadowym pH. W przypadku roślin, które preferują kwaśne podłoże, ubogie w wapń, taki nawóz nie jest zalecany.
2. Skorupki jajek jako składnik gleby
Skorupki przydadzą się również przy przesadzaniu roślin. Umyte, wysuszone i pokruszone skorupki zmieszaj z ziemią, którą wykorzystasz do przesadzenia rośliny. Możesz dodatkowo obsypać drobinkami dno doniczki. Zabieg ten pozwoli na stopniowe uwalnianie się związków mineralnych do korzeni roślin.
Również i w tym przypadku pamiętaj aby stosować skorupki tylko do roślin, które rosną w zasadowej glebie.
3. Skorupki jajek jako doniczki do małych sadzonek
Skorupki sprawdzą się w roli ciekawych doniczek do sadzonek, np. do rzeżuchy lub innych małych roślin. Aby wykonać taką doniczkę, zrób otwór na szpiczastej części jajka aby umożliwić wzrost roślin. Następnie wykonaj mały otwór na dnie skorupki w celu odprowadzania wody. Teraz już wystarczy jedynie wypełnić skorupkę ziemią i wyłożyć nasiona. Gdy rośliny będą już duże, wystarczy pokruszyć skorupki i przesadzić roślinę do większej doniczki.
4. Skorupki jajek jako środek wybielający
Możesz dodać pokruszone skorupki jajek do materiałowego woreczka, dokładnie związać i dodać do prania. Dzięki temu pożółkłe ubrania i tkaniny staną się bielsze.
5. Skorupki jajek jako środek czyszczący
Jeżeli nie możesz uporać się z trudnymi zabrudzeniami na garnkach czy innych naczyniach, wymieszaj rozdrobnione skorupki z płynem do naczyń. Pomogą one w ścieraniu zaschniętego brudu i osadu. Nie stosuj jednak tej metody na delikatnych naczyniach, gdyż możesz uszkodzić ich powierzchnię.
Mogą Cię zainteresować
Jak wykorzystać fusy z kawy?
Też jesteś miłośnikiem kawy? Niezależnie czy jest to kawa z ekspresu, kawiarki czy innej metody alternatywnej, zostają fusy po kawie. Często bez zastanowienia wyrzucamy je do kosza. Jednak zupełnie niepotrzebnie! Fusy z kawy mogą przydać się w wielu sprawach w domu i ogrodzie. W tym artykule znajdziesz kilka pomysłów co zrobić z fusami z kawy. 02 listopada 2021Jak być bardziej zero waste w kuchni?
Marnowanie żywności to ogromny problem. Co trzeci Polak przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Problem ten można ograniczyć wprowadzając do naszego życia kilka dobrych nawyków. Pozwolą one zaoszczędzić czas, pieniądze, zadbać o środowisko i stać się less waste lub nawet zero waste. 28 października 2021Masz "przeterminowany" produkt? Nie wyrzucaj go!
Według statystyk, większość Polaków źle interpretuje daty ważności, które producenci umieszczają na opakowaniach produktów spożywczych. Skutkiem tego, ogromna ilość żywności jest wyrzucana, pomimo, że jest dalej zdatna do spożycia. Jak zatem rozpoznać, które produkty można zjeść po przekroczeniu daty ważności, a które lepiej umieścić w koszu? Odpowiedź znajdziesz w artykule. 20 października 2021